Mátrai veteránautó-találkozó

.Szücsiben, a mátrai veteránautó-találkozón. MTI/Komka Péter

Visszaigényelheted!

2018. július 1-től a B kategóriás jogosítványhoz szükséges közlekedési alapismeretek tanfolyam és a sikeres KRESZ-vizsga díját bárki visszaigényelheti, aki még nem töltötte be a 20. életévét.  A tanfolyam és a vizsga díjának visszatérítése 25 ezer forintos értékhatárig jár.

Bővebben: http://kreszvizsga.ujnemzedek.hu/!

Hogyan értelmezzük a KRESZ-táblákat? Mik a piktogramok?

A közúti jelzőtáblák értelemszerűen nemcsak a járművezetők, hanem a forgalom minden résztvevője részére adnak jelzést. A jelzőtábla alatti kiegészítő tábla útmutatást adhat a jelzőtábla jelentésének értelmezésére. A jelzőtáblákat általában az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el.

 

 

Romániában fizetnek, ha új autót veszel

Szürreális elképzelni, hogy egy országban, ahol még mindig rengeteg Dacia 1310 van forgalomban, ilyen sikeres lehet egy állami kezdeményezés, amely az új autók felé tereli a lakosságot. Pedig pontosan ez a helyzet. Romániában idén is elindult a roncsprémium-program melynek keretében 6500 lejes, vagyis körülbelül 433 ezer forint értékű utalványt kaphatnak azok, akik régi autójuk helyett újat vásárolnának és az állam arra számít, hogy több mint 20 ezer autót cserélnek majd így le.

19662213 1233803 ab99a1b106875bd44ba65bbb12eea9fd wm

A programban a legfeljebb 130 g/km széndioxid kibocsátású modellek vehetnek részt, vagyis a nagyobb motorral szerelt, erősebb és drágább új autók vásárlói nem vehetik igénybe a kedvezményt. Aki 98 g/km kibocsátási értékű modellt választ az a fenti kedvezményen kívül 1000 lejes további értékjegyet kaphat.

A kormány összesen 253 millió jelt, vagyis nagyjából 16,8 milliárd forintot szán idén az autócsere támogatására, de ennek az összegnek kicsit kevesebb mint a felét a roncsautó plusz program teszi ki, amelyben az elektromos és hibridautók vásárlói vehetnek részt. Ők az első esetben 10 ezer eurónyi kedvezményt vehetnek igénybe, az utóbbiban pedig ennek az összegnek a felére jogosultak.

Romániában tavaly körülbelül 29 ezer régi autót vontak ki az akció keretében a forgalomból, többségük gazdája korszerű, de hagyományos, belső égésű motorral szerelt új autóba ült át.

Korlátozott jogosítvány jöhet Angliában

Új rendszert vezetnének be az autós jogosítványokra az Egyesült Királyságban. A statisztikák szerint ugyanis nagyon sok balesetet fiatal vagy tapasztalatlan sofőrök okoznak. Négyből egy friss jogsis két éven belül részese lesz valamilyen balesetnek.

A megoldást valamilyen korlátozott vagy sávos jogosítványban látják. Erről beszélt többek között Theresa May miniszterelnök is, igaz, nem részletezte, hogy pontosan milyen megoldásban gondolkodnak. Az egyik lehetőség akár a a teljesítménykorlátozás is lehetne, hasonlóan ahhoz, ahogyan idehaza a motorkerékpárok skálázódnak.

A másik pedig az északír gyakorlathoz hasonlóan a kezdő státuszra utaló jelzés és valamilyen sebességkorlátozás lenne. Ott például 45 mérföld per óránál, vagyis 72 km/h-nál nem mehetnek gyorsabban a kezdő jogsisok. Ez persze közel sem biztos, hogy ideális megoldás, mert sok esetben feltarthatják a forgalmat, ami feszültségeket szíthat a közlekedők között.

Az Auto Express magazin kutatási eredményekre hivatkozva azt írja, azokban az országokban, ahol valamilyen korlátozás érvényben van a kezdő sofőrök számára, kedvezőbb képet festenek a baleseti statisztikák.

Forrás TotalCar